Rosa Luxemburg Prijs 2022

Rosa Luxemburg was een vrouw die moedig opstond voor haar (politieke) overtuigingen en daarbij het publieke licht niet schuwde. Ze stond dapper in de storm. Naar aanleiding van de première van de voorstelling ,Rosa. reikt TGVGVR een prijs uit aan de Rosa van vandaag. Naast erkenning bestaat de prijs uit een uniek en op maat gemaakt kunstwerk en een Rosa Luxemburg-boekenpakket.

De artistieke ploeg van van de voorstelling ,Rosa., stelde samen met Furia en de Rosa Luxemburgstichting een shortlist samen. Een open stemming bepaalt de winnares.

De Rosa Luxemburgprijs 2022 ging naar Nadia Nsayi. Als apotheose van een drukke vrouwendag in Gent werd op 8/3 de Rosa Luxemburg prijs uitgereikt aan Nadia Nsayi voor haar actieve ‘strijd met woord en pen’ voor gelijkheid. Ze wordt geëerd als de Rosa van vandaag. Gentse Schepen Hafsa El-Bazioui kwam de prijs overhandigen:

“Internationale vrouwendag gaat over ruimte. Ondanks de vrouw uit de helft van onze wereldbevolking bestaat, nemen wij niet dezelfde ruimte in.  Naast de strijd om veiligheid in de publieke ruimte gaat het ook over het intellectueel werk verricht door vrouwen en daar niet (steeds) de waardering voor krijgen. Het lijkt soms alsof met een gom doorheen de geschiedenis een heleboel verwezenlijkingen door vrouwelijke helden werd weggewist. Het werk eren van Rosa Luxemburg maar ook van Nadia Nsayi en de andere genomineerden is daarom heel belangrijk. En het is een hele eer om deze krachtige vrouwen vandaag te mogen eren.” 

DE LAUREATEN

Schermafbeelding 2022-02-01 om 15.28.48

Nadia Nsayi (1984) is politicologe, auteur en Congo-experte. De laatste jaren groeide ze uit tot een van de belangrijkste zwarte opiniemakers in Vlaanderen en levert ze een bijzondere bijdrage aan het dekolonisatiedebat. Ze werkt als curator voor diverse musea en tentoonstellingen. In 2020 verscheen haar boek ‘Dochters van de dekolonisatie’ over de relatie tussen Congo en BelgIë.

 

ida-dequeecker1 bron de wereld morgen

Ida Dequeecker (1943) is lid van Furia en staat al jaren bekend als feministe en activiste. Ze stond in 1970 mee aan de basis van Dolle Mina-beweging waarmee ze ondermeer streed voor de gelijke verloning van man en vrouw en het recht op abortus. Daarnaast was ze mede-oprichter van BOEH!, een feministisch en antiracistisch actieplatform dat opkomt voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes om al dan niet een hoofddoek te dragen. Met haar scherpe opinies en lezingen is ze een activiste die een prominente plaats opneemt in het publieke debat.

naima

Naima Charkaoui (1978) is politicologe en zet zich in rond thema’s als mensenrechten, kinderrechten en diversiteit. Ze stond ruim 10 jaar aan het hoofd van het Minderhedenforum, werkte nadien in de kinderrechtensector en is momenteel diensthoofd beleid bij 11.11.11. Daarnaast schreef ze een boek over open grenzen en een boek over de negatieve impact van racisme op kinderen en jongeren.

Rosa Luxemburg Prijs 2021

De Rosa Luxemburgprijs 2021 werd op 2/2/2021 uitgereikt aan Dalilla Hemans.

Zij werd door publieke stemming gekozen uit een shortlist van straffe vrouwen:

 

 

©-Dalilla-Hermans-Instagram en op De Wereld Morgen-256x320

Dalilla Hermans is een Vlaamse opiniemaakster en schrijfster van Rwandese afkomst, die niet meer weg te denken is uit het Vlaamse antiracismedebat, sinds ze in 2014 een veel gedeelde open brief schreef over het racisme dat zij ondervond. Zowel voor Charlie Magazine als De Standaard schreef ze over dit thema. In 2017 kwam 'Brief aan Cooper en de wereld' uit bij Manteau, een autobiografisch boek met een scherp maatschappijkritisch randje. In 2018 leverde ze een bijdrage aan de bloemlezing "Zwart -Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen". Later dat jaar verscheen bij Davidsfonds haar kinderboek "Brown Girl Magic". In 2020 werd haar boek ‘Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme’ uitgebracht en ging ze in première met haar eerste theatervoorstelling; Her(e). 

Een sterke energieke vrouw die er haar missie van gemaakt heeft racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en die ondanks bedreigingen moedig in de storm blijft staan.

Anuna-De-Wever-bronwikimedia

Anuna De Wever is een klimaatactiviste uit Mortsel, die samen met Kyra Gantois, scholieren opriep via sociale media om in Brussel te demonstreren voor het klimaat. Met de steun van Greenpeace, verschillende andere milieuorganisaties, diverse ngo’s en vzw’s (Hart boven Hard) werd ze de belangrijkste spreekbuis voor de scholierenactie “Spijbelen voor het klimaat”. Deze startte in januari 2019, geïnspireerd en in navolging van de eerste acties door de Zweedse Greta Thunberg. “Dit is belangrijker dan de wiskundeles “,vertelde ze aan Radio 1

 

Is als Youth of Climate-boegbeeld één van onze jongste activisten die in the spotlight durfde te gaan staan en zo een massa in beweging bracht.

ida-dequeecker1 bron de wereld morgen

Ida Dequeecker ijverde als mede-oprichtster in 1970 van de eerste Dolle Mina-bewegingen in Vlaanderen onder andere mee voor de gelijke verloning van man en vrouw, de vrije verdeling van de pil en de legalisering van abortus (slogan: Baas in eigen buik). 

Ze was emancipatieambtenaar bij de VDAB en lid van het Vrouwen Overleg Komitee (nu: Furia). Ze is medeoprichtster van de "Fem-Soc beweging" en is lid van "Baas over eigen hoofd" (BOEH), een vereniging die opkomt voor het recht een hoofddoek te dragen op school, als ambtenaar, enz. 

Een straffe feministisch activiste in hart en nieren die zowel met haar acties, artikels over feminisme en neoliberalisme en haar lezingen het publieke debat niet schuwt.

http://fakra.be/teksten/

Rachida Aziz-bronDeWereldMorgen

Rachida Aziz is activiste, modeontwerpster en onderneemster. Met haar boek Niemand zal hier slapen vannacht belicht ze thema’s als racisme, whiteness, discriminatie, feminisme en sociale strijd. “Dit boek is er voor alle mensen die nooit het recht genoten hebben om het debat te bepalen. Alle mensen die onderdrukt, misbruikt, uitgespuugd en tegen elkaar opgezet werden. Alle mensen die niet de norm zijn in deze maatschappij.” 

Een welbespraakte vrouw die zonder omwegen zegt wat ze denkt en je uitdaagt je eigen positie in een ongelijke samenleving in vraag te stellen en ieder van ons die gelooft in verzet kan inspireren. 

PHOTO-2020-07-22-15-21-38

WANDA is een onafhankelijke actiegroep regisseuses van publieksfilms tot arthouse-cinema, van creatieve documentaires tot animatiefilms, van experimenteel werk tot series. Ze verenigt vrouwen in de strijd tegen institutionele ongelijkheid binnen de Vlaamse en Brusselse audiovisuele sector. Hierbij kijken ze niet enkel naar discriminatie op basis van gender, maar onderschrijven ze ook de noodzaak voor een anti-racistisch feminisme. Ze streeft naar een inclusief filmlandschap, waarin alle stemmen, alle genres en alle verhalen een volwaardige plaats krijgen. Om dat te doen, kijkt WANDA naar alle vrouwen: vrouwen van kleur, kortgeschoolde vrouwen, vrouwen met een handicap, LGBTQI+ … Kortom, een aanspreekpunt voor alle regisseuses en ondervertegenwoordigde groepen in het filmlandschap en een bondgenoot van alle organisaties die gelijke kansen nastreven. 

Een dapper jong collectief die op de barricades wil gaan staan voor een inclusief filmlandschap waarin vrouwen niet langer ondervertegenwoordigd zijn en zo de wereld van morgen mee vorm kunnen geven.

https://www.facebook.com/wandacollective

samen met

met steun van